Waarom heeft mijn website een faq nodig?

Een FAQ (Frequently Asked Questions) is een pagina op je website die de meest gestelde vragen van klanten behandeld. Een FAQ is nuttig om verschillende redenen:

  • Ondersteuning voor klantenservice
  • Betere User Experience (UX), omdat websitebezoekers eenvoudig een antwoord vinden op hun vraag
  • Hogere SEO ranking, unieke kans voor keywords
  • Expertise tonen in je vakgebied

We merken vaak dat klanten niet beschikken over een FAQ of er wel eentje hebben maar nog opportuniteiten links laten liggen. Het is dan ook steeds een kernonderdeel van onze UX-audits.

Hoe bouw je een goede FAQ?

1. Categoriseer de vragen

Ook al heb je maar weinig vragen, toch is het steeds aangeraden om je FAQ’s te categoriseren. Dankzij een doordachte categorisering, maak je het voor de bezoekers veel eenvoudiger om het antwoord te vinden. Het zal de gebruikerservaring van de FAQ dus ten goede komen.

Voor een webshop kan een voorbeeld van categorisering ‘bezorging, retour, betaling…’ zijn. Op onze website hebben we onze FAQ-categorieën afgestemd op onze expertises.

2. Verzamel de top meest gestelde vragen

Maak de meest gestelde vragen eenvoudig vindbaar door ze bovenaan op de pagina gegroepeerd aan te bieden.

3. Voorzie een aparte pagina per vraag

Zorg ervoor dat je FAQ geen doorlopende tekstpagina is. Zowel voor SEO als voor de User Experience is het aangewezen om voor elke veel gestelde vraag een aparte pagina te voorzien. Deze pagina kan je vervolgens verrijken met gerelateerde informatie, documenten of video’s indien gewenst.

4. Voorzie een zoekfunctie bij omvangrijke FAQ's

Wanneer je een heel uitgebreide FAQ opzet, is het interessant om een zoekfunctie te voorzien waarmee websitebezoekers gericht naar het antwoord kunnen zoeken. Deze zoekfunctie kan geïntegreerd worden binnen de algemene zoekbalk, met een filtermogelijkheid op FAQ. 

5. Ga in dialoog

Feedback van een bezoeker is heel waardevol voor de website-eigenaar. Ga na of de informatie die op jouw website staat volledig en duidelijk is. Je kan dit laagdrempelig houden door bv. een thumbs up thumbs down te gebruiken, al is het nog interessanter om de bezoeker echt naar zijn mening te vragen. Bied de bezoeker een invulveld wanneer hij niet geholpen is met het antwoord.

6. Verrijk je FAQ regelmatig

De medewerkers van je klantenservice kunnen je waarschijnlijk vertellen welke vragen ze het vaakst krijgen van de klanten. Het is belangrijk om deze mee op te nemen in de FAQ’s en ook regelmatig aan te vullen. Een andere tip is om de meest gezochte woorden op je website regelmatig te analyseren. Zoektermen kan je analyseren via Google Analytics. Deze zoektermen geven inzichten in hetgeen waar men naar op zoek is op je website.

7. Maak de FAQ's ook op andere pagina's vindbaar

Het is aangewezen om alle FAQ’s te verzamelen op één FAQ-pagina, maar bijkomend is het een absolute meerwaarde om de verschillende vragen te verspreiden over je website. Door links te leggen naar de FAQ’s vanop gerelateerde pagina’s, kan de bezoeker onmiddellijk een antwoord terugvinden op eventuele vragen.

Gerelateerde vragen over UX design