Wat is de nieuwe update GA4 van Google Analytics?

Google Analytics (GA) is het grootste online analyseprogramma en komt met een belangrijke update, namelijk GA4. De grootste verandering van deze update is dat met GA4 properties data-analyses uitvoeren op basis van gebeurtenissen, in plaats van op basis van sessies zoals in Universal Analytics properties.

De update betekent niet dat je vaarwel moet zeggen tegen al je UA properties. Wij adviseren wel om een GA4 property toe te voegen naast je bestaande UA property. Op deze manier heb je toegang tot alle rapporten en features die Google Analytics aanbiedt.

Wat is het verschil tussen een Universal Analytics property en GA4 property?

Google Analytics wil met GA4 bedrijven meer flexibiliteit bieden om de gebruikerservaring van hun website te meten. Met de opkomst van mobiele apps, webapps en one pager websites zijn verschillende parameters outdated zoals:

  • Time on page
  • Page per session
  • Bounce rates
  • Pageviews

Met deze parameters krijgt een gebruiksvriendelijke one pager website slechte cijfers van Google Analytics.

Bij GA4 properties analyseren we een webpagina niet op basis van paginaweergaven, maar wel op basis van een flexibele event structuur. Met de functionaliteiten in GA4 kunnen we nieuwe en andere informatie vanuit onze website communiceren naar Google Analytics.

Had je voorheen al een App + Web property in je account, dan hoef je niets te doen. Tussen App + Web properties en GA4 is er geen verschil, GA4 is simpelweg de nieuwe benaming. De App + Web property werd in 2019 gelanceerd als een nieuwe property die je in staat stelde om app en websitegegevens te combineren voor uniforme rapportage en om de customer journeys van je klanten over de verschillende platformen beter te begrijpen. Google heeft de naam gewijzigd omdat de GA4 properties voor alle bedrijven bedoeld zijn en niet alleen voor bedrijven met een app én een website. 

Kortom, GA4 is dus ontworpen om meer flexibiliteit te bieden in de manier waarop je de gebeurtenissen of events op je website, webapp, … kan tracken. Je kan één klanttraject over meerdere apparaten en platformen meten en begrijpen. Meer informatie over het opzetten van zo'n Google Analytics 4 property vind je hier.

Gerelateerde vragen over Data monitoring