User Experience Design
Gebruikerservaring

UX, user experience of gebruikerservaring. Drie termen met maar één doel: je websitebezoeker de beste beleving laten ervaren op je website. Concreet komt dit neer op de juiste content op de juiste plaats zichtbaar plaatsen en dit doelgroep specifiek.

Gebruikerservaring

Positieve ervaring

Zorg dat je bezoekers een positief gevoel overhouden aan hun websitebezoek. Vaak resulteert dit in terugkerende bezoekers en uiteindelijk... een topklant. De gebruikerservaring zorgt ervoor dat je conversies verhogen. Een doordacht UX-design zal je een knappe Return On Investment (ROI) opleveren.

Onthoud dat een ervaring steeds verandert. Mensen bevinden zich in een andere fase van het aankoopproces of zijn gewoon op zoek naar iets helemaal anders. Ook de trends veranderen soms zodanig dat we een heuse ommekeer moeten realiseren. Al deze zaken hebben invloed op je design. Blijf niet stilstaan en evolueer samen met je prospecten en klanten mee.

Iteratief proces

Analyseer en optimaliseer op constante basis. Enkel zo zal je steeds de beste ervaring kunnen aanbieden. Een iteratief of steeds herhalend proces dus.

We schetsen de verschillende stappen van het proces.

Stap 1: Informatiearchitectuur

De eerste stap in het ontwerpproces is het uittekenen van een IA of informatiearchitectuur. Uiteraard moeten we daarvoor eerst een analyse uitvoeren om deze op de best mogelijke manier uit te tekenen. Uiteindelijk zal deze boomstructuur de basis vormen voor het ontwerpen van de wireframes.

Stap 2: Wireframes of prototyping

We maken een levensechte en aanklikbaar prototype of dynamische wireframes zodat je meteen zelf kan ervaren hoe jouw website er zal uitzien. Niet zomaar een voorstel, maar eentje met échte content om het beste gevoel van look & feel te kunnen meegeven.

Stap 3: Visual design

Na de wireframes beginnen we aan het visual design of webdesign. Als het ware een inkleuring van je goedgekeurde wireframes. Hier houden we rekening met allerlei schermen: zowel desktop, tablet als mobiel. Een mobielvriendelijk design is niet meer weg te denken.

Dit proces kan je zo vaak als nodig herhalen. Blijf in deze tijden van snelle verandering niet stilstaan. Evolueer mee met je gebruiker.

Belang van UX-design

Als eerste omdat een positieve ervaring mensen doet terugkeren. Kochten ze nog niets aan, dan doen ze dat de tweede of derde keer misschien wel. Kochten ze reeds iets aan, kopen ze misschien opnieuw. In een maatschappij waar tijd schaars is, moet men snel kunnen vinden waar men naar op zoek is. Slaag je er niet in om je website in een handvol seconden duidelijk te maken aan je bezoeker, dan ben je hen vaak al kwijt.

Een tweede reden ligt alweer in het gebied van de zoekmachines. Design en gebruiksvriendelijkheid van een site zijn belangrijke onderdelen van Search Engine Optimization of SEO. Zoekmachines hebben allerlei algoritmes om de gebruikerservaring te meten. Klikken je bezoekers snel weg? Dan zal dit een negatieve impact hebben op je positie in de zoekresultaten. Een optimale ervaring zorgt er dan weer voor dat je hoger gaat scoren.

Wil jij weten of jouw website goed scoort op vlak van user experience of SXO? Vraag dan een UX audit aan.