Wat is service design?
Met Service Design willen we nieuwe diensten creëren of bestaande diensten verbeteren. Het doel van Service Design is om diensten te optimaliseren richting de noden van klanten enerzijds en om diensten efficiënter te maken voor bedrijven anderzijds.
Service Design creëert diensten die innovatieve bedrijfsmodellen implementeren, aandacht hebben voor de behoeften van de gebruiker en toegevoegde waarde realiseren. Service design is essentieel in informatiegerichte organisaties zoals steden en gemeenten, onderzoek- of onderwijsinstellingen, etc.
De vijf principes van Service Design
Service Design is user-centric en stelt de gebruiker centraal. We onderzoeken hoe de services ervaren worden door de lens van de klant. We bevragen de gebruikers van een website platform aan de hand van verschillende tools. Eén van deze tools zijn bijvoorbeeld user stories. Met user stories vatten we samen wat klanten verwachten van het platform of wat ze verwachten te kunnen doen. User stories helpen om design research te definiëren en om te zetten in de vereiste functionaliteiten van een platform.
Service Design is co-creatief, dat wil zeggen dat aandeelhouders of interne werknemers deel nemen aan alle processen. Het co-creatieve karakter van Service Design komt helemaal tot zijn recht in workshops die we organiseren met de betrokken partijen. Tijdens zo’n workshop bepalen we o.a. persona’s, customer journeys of ‘system maps’, ... System mapping is kortweg een overkoepelende term voor verschillende visualisaties van systemen. Een systeem kan in kaart worden gebracht vanuit het perspectief van een klant of zich concentreren op het bedrijf zelf. Wij nemen bijvoorbeeld steeds interviews af bij zowel interne als externe stakeholders. Een co-creatieve workshop kan pas slagen wanneer de know-how van de deelnemers wordt gecombineerd met voorbereidend data-onderzoek dat de service designer kan meenemen naar de workshop.
Service Design is holistisch. Het ontwerp houdt rekening met de totale ervaring en context van een bedrijf. De dienst wordt ingebed in een ecosysteem, elke verandering in structuur, proces, software of dienst beïnvloedt het businessmodel en/of de klantenervaring. Het business model canvas is een voorbeeld van een Service Design tool dat kan helpen om de belangrijkste karakteristieken van een bedrijf te visualiseren. Met behulp van een business model canvas kan je co-creëren, testen en optimaliseren zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen.
Service Design is evidencing, onzichtbare processen worden blootgelegd. Met evidencing bedoelen we dat je bewijzen verzamelt die de service-ervaring tastbaar en begrijpbaar maken. Het is een manier om nieuwe diensten te produceren vanuit een bepaalde toekomstvisie.
Service Design is sequencing, het visualiseren van een dienst als een opeenvolging van klanteninteracties. De service ervaring wordt gedefinieerd door de verschillende stappen en touchpoints die een gebruiker passeert. Journey maps, een tool binnen de Service Design discipline, kunnen zowel bestaande ervaringen visualiseren (current-state journey maps) als nieuwe ervaringen die gepland zijn maar nog niet bestaan (future-state journey maps).