UX-research
Gebruikerstesten

Gebruikerstesten leveren waardevolle informatie en inzichten over je gebruikers op. Door je huidige website, webshop of applicatie te testen, leg je mogelijke hindernissen bloot. Met die testen identificeer je problemen, ontdek je opportuniteiten en leer je jouw doelgroep beter kennen.

Gebruikerstesten

Test een nieuw designconcept om de reactie van je doelgroep te peilen en hun feedback te vragen. Zo kom je te weten of het concept een toekomst heeft, nog voor je er productiebudgetten aan besteedt. 

Met een gebruikerstest krijg je inzicht in: 

  • De doelen en motivatie van je bezoekers 
  • Frustraties, hindernissen en drempels die ze ervaren 
  • Welke elementen waren overtuigend om wel klant te worden? 

Met deze inzichten en informatie kan je aan de slag om je site, webshop, platform of applicatie gebruikersvriendelijker te maken en conversies te optimaliseren. 

Wat kan je testen? 

Gebruikerstesten zijn interessant als je: 

  • Een hypothese wil valideren.  
    Hypothesen voor productontwerp klinken zo: "Als we [iets bouwen], dan kunnen onze gebruikers [iets doen dat meerwaarde oplevert]." Je kan een hypothese valideren door een prototype te bouwen en met je gebruikers te testen. Levert het prototype de verwachte meerwaarde op? 
     
  • Problemen en hindernissen wil identificeren in een bestaand product.  
    Gebruikers komen wel eens probleemzones in je product tegen. Wil je die identificeren? In dit geval test je bestaande producten bij je gebruikers. 
     
  • Begrijpen hoe mensen omgaan met vergelijkbare producten.  
    Je wil de voor- en nadelen identificeren van producten van je concurrenten. Als onderdeel van een concurrentieanalyse, vraag je testdeelnemers om te werken met producten die door je concurrenten zijn gemaakt. 

De zeven beste gebruikerstesten? 

Er zijn veel verschillende manieren om een gebruikerstest af te leggen. Welke methode je kiest, hangt af van verschillende factoren: 

  • Het doel: op welke vraag of probleem wil je een antwoord krijgen?  
  • Tijd en geld. Dat is nu eenmaal de realiteit. Sommige methodes vragen meer middelen waardoor de prijs kan oplopen. 

Los van de methode die je kiest is het van cruciaal belang dat je: 

  • Een goed scenario bepaalt, 
  • Correct observeert, 
  • De juiste testpersonen kiest. 

Hieronder lees je meer over enkele methodes waar wij fan van zijn. 

1. Diepte-interviews 

Een goed voorbereid diepte-interview leert je snel en gemakkelijk hoe gebruikers over een bepaald onderwerp denken. Je spreekt rechtstreeks met je doelgroep. Je krijgt inzicht in wat ze denken over je site of applicatie. Zeker omdat dit de uitgelezen methode is om door te kunnen vragen op bepaalde ervaringen van de gebruiker. Je leert wat ze positief of negatief ervaren en welke verbeteringen ze zouden voorstellen. Deze methode kan voor het creatieproces worden toegepast om de briefing scherper te stellen. Ideeën die je op voorhand had, kunnen betwist worden door de feedback van de gebruikers.  

2. Contextueel guerrilla testing 

Contextueel guerrilla testing houdt in dat je spontaan test in de omgeving waar het product gebruikt wordt. Je bevindt je dus in de leefomgeving van de doelgroep, zoals bijvoorbeeld in een magazijn of achter de kassa. Context is belangrijk: welk device gebruikt de user? Waar bevindt de user zich, en in welke staat gebruikt die het product? Allemaal zaken om op voorhand zeker bij stil te staan. 

3. Ongemodereerde gebruikerstest op afstand 

Met ongemodereerde gebruikerstest op afstand test je een digitaal product online zonder aanwezigheid van een moderator. Je stelt op voorhand taken en vragen op die de deelnemers zelf invullen. Er wordt aan de testers gevraagd om taken op hun eigen toestel en zonder toezicht van een moderator uit te voeren. Hierdoor wordt het product op een natuurlijke wijze gebruikt. Bij de analyse van de testen ga je op zoek naar patronen die bepaalde hindernissen identificeren. De resultaten zijn minder gedetailleerd dan bijvoorbeeld een contextueel onderzoek omdat je geen moderator hebt en dus geen extra vragen kan stellen. 

4. Contextueel onderzoek (gemodereerde gebruikerstest) 

Dit wordt beschouwd als een van de rijkere methodes van gebruikersonderzoek. In een contextueel onderzoek observeren moderators hoe testers bepaalde taken uitvoeren. De testers beschrijven wat ze doen tijdens de interactie met het product. De gebruiker gebruikt het product in zijn natuurlijke habitat en gebruikscontext. Deze contextuele omgeving levert rijkere inzichten en een dieper begrip op achter de gedragsinteractie tussen een gebruiker en het product. Het doel is om de acties die de gebruikers uitvoeren te observeren en de doelen achter die acties te begrijpen. 

Daarnaast maken we gebruik van tools als Hotjar om schermopnames te maken. En nemen we de sessies ook op zodat we de testers nogmaals kunnen observeren en de juiste analyse maken. 

5. Boomstructuurtesten of treetesting  

Een boomstructuurtest is de ideale manier om je navigatie en informatiearchitectuur aan de tand te voelen. Jij kent je website door en door, dus je hebt het idee dat alles logisch gestructureerd is. Maar je gebruikers denken er misschien anders over.  

Met boomstructuurtesting, of treetresting, komen we te weten of je gebruikers niet verdwalen op je website. We gaan na of iedereen de nodige informatie kan vinden, of ze dat snel genoeg doen en hoe actief erbij wordt nagedacht. Met andere woorden: is jouw website intuïtief te navigeren?   

Hoe werkt treetesting? De meeste gebruikerstesten doe je meteen op de website zelf. Boomstructuurtesten doen we eerder op een afgeleide van je website. Deelnemers aan de test zien geen volledige webpagina maar krijgen alleen een overzicht van het hoofdmenu voorgeschoteld. Daarna vragen we hen een opdracht uit te voeren.   

Een voorbeeld: ga op zoek naar het goedkoopste product. Deelnemers kiezen vervolgens uit enkele navigatie-elementen van het hoofdmenu. Op hun beurt tonen die weer nieuwe onderliggende elementen, enzovoort. Terugkeren is ook altijd een optie.   

Terwijl de deelnemers hun opdracht uitvoeren, analyseren we nauwkeurig de tijd en het afgelegde traject. Die data kunnen we vergelijken en destilleren tot onderbouwde inzichten.   

6. Five second test   

 Een gebruiker beslist vaak in een fractie van een second of je website in aanmerking komt voor wat hij zoekt. Wil je weten of je pagina in die fractie vertelt wat het moet vertellen? Een five second test brengt inzicht!  

Bij een five second test geef je een nietsvermoedende gebruiker vijf seconden – what's in a name? - om een blik te werpen op jouw website. Meteen daarna stel je enkele vragen. Wat is volgens hen het doel van de pagina? Welke elementen kunnen ze nog voor de geest halen? Voor wie zou de website bedoeld zijn?   

7. First click testen   

Meer dan 1000 keer per dag. Zo vaak klikt een gemiddeld persoon op hun muis of touchpad. En van al die kliks zijn er twee van onschatbare waarde. De klik naar je website, en de eerste klik op je website. First click testen brengen deze in kaart. Het is een goede oefening die kan helpen licht te werpen op de volledige linkstructuur van je website.  

Om even het belang van die eerste klikken te benadrukken: onderzoek toont aan dat wanneer deze eerste klik van een gebruiker in de goede richting zit, hij in 87% van de gevallen meteen zal slagen in zijn opzet. Wanneer die eerste klik in de foute richting zit, daalt dit percentage aanzienlijk tot 46%.  

Aangezien gebruikers steeds vaker heen en weer springen tussen websites, kan je dus maar beter aandacht geven aan die eerste klik.  

Hoe werkt het? Om te beginnen worden enkele scenario’s voorgesteld aan de gebruikers – met in elk scenario een correct pad. Vervolgens meten we waar de gebruikers op klikken, hoe lang ze erover doen en hoe overtuigd ze waren van hun traject.   

Idealiter voeren we deze test uit met een oud en een nieuw design zodat we kunnen benchmarken en verschillen meteen duidelijk worden. Achteraf worden alle data gecombineerd om inzicht te verwerven in hoe gebruiksvriendelijk en intuïtief je homepagina is.  

Wanneer doe je een gebruikerstest? 

De timing in het proces wordt vaak bepaald door de doelstelling van de gebruikerstest. Gebruikerstesten kunnen doorheen de creatiefase afgenomen worden. Idealiter wordt dit vroeg gestart om de flows, wireframes en prototypes te testen, en wordt dit door elke iteratie voortgezet. Het is hoe dan ook nooit te laat om testen uit te voeren. 

Rijf de voordelen binnen met gebruikerstesten 

Profiteer van de voordelen van gebruikerstesten. Ze bieden een unieke kans om je doelgroep vragen te stellen en ideeën met hen af te toetsen. Wat vinden ze werkelijk van je merk en je producten? Je pompt de informatie op uit de bron: de mensen die je diensten of producten zullen gebruiken. 

En ben je nog in het creatieproces? Doe vroeg genoeg gebruikerstesten, dan neem je verantwoorde beslissingen op basis van onderzoek en data.