Onderdelen concurrentieanalyse
Zonder het volgen van een heldere en duidelijke structuur is het niet altijd vanzelfsprekend correcte besluiten te nemen. Net daarom hanteren we volgende structuur bij UXMen: een stappenplan om een degelijke concurrentieanalyse uit te voeren.
Stap 1 – Opsomming eigen productportfolio
We maken een beschrijving van het eigen portfolio, waarin jouw organisatie actief is, op. Welke producten of diensten bied je aan?
Stap 2 – Identificeren van de concurrentie
Concurrenten zijn er in verschillende vormen. Zowel directe als indirecte kunnen een speler zijn. We creëren een volledig beeld door naar beide te kijken.
Directe concurrenten: organisaties die gelijkwaardige alternatieven aanbieden.
Indirecte concurrenten: organisaties die niet hetzelfde soort product of dienst aanbieden maar in dezelfde sector actief zijn.
Stap 3 – Keuze van de concurrenten
Moet er wel van elke concurrent een analyse gemaakt worden? Dit is een zeer tijdrovend proces, vaak met weinig meerwaarde. Het is beter om een aantal belangrijke concurrenten te selecteren en hun online gedrag te ontleden. De keuze van die concurrent(en) wordt samen met jou als klant besproken.
Stap 4 – Onderzoek de doelstellingen & strategie
Welke strategie volgen de concurrenten? Welke meerwaarde(n) spelen ze uit? Zijn de concurrenten agressief of passief? Waarom kiezen klanten voor hen?
We onderzoeken ook de manier waarop de concurrentie haar marketinginstrumenten inzet zodat we een betere strategie voor jou kunnen opmaken.
Stap 5 – SEO-analyse
Als laatste stap voeren we een SEO-analyse uit. We nemen een kijkje in de keuken van je concurrent(en). Op welke woorden scoren zij goed? Op welke woorden adverteren zij? Hoe zit het met hun vindbaarheid in zoekmachines?
Wanneer je een specifieke concurrent wil verslaan, is het van belang om hem tot in detail te analyseren. Hoe goed is zijn content? Hoeveel autoriteit heeft zijn website? Hoeveel links met welke waarde heeft deze concurrent? UXMen formuleert een antwoord op al deze pertinente vragen.