Wat doen jouw concurrenten
Concurrentieanalyse

Wat doet de concurrentie dat jij niet doet? Hoe scoren zij en kunnen we hun aanpak overtreffen? Uniek zijn in een wereld waar we met zovelen hetzelfde doen, is niet altijd eenvoudig. Toch pakken we dit vraagstuk creatief aan zodat jouw website de waarden van je bedrijf uitstraalt en meteen de aandacht trekt.

Concurrentieanalyse

Vergelijkende analyse

We vergelijken de online aanwezigheid van je directe en indirecte concurrenten met die van jou. Een concurrentieanalyse geeft inzicht in de aantrekkelijkheid van de markt waarin een onderneming actief is. Zo brengen we de zwaktes en sterktes in kaart en proberen we jouw aanwezigheid sterker en krachtiger te maken.

Door te focussen op jouw sterktes kunnen we ervoor zorgen dat jij je kan onderscheiden van je concurrenten. Zowel content marketing als webdesign kunnen hier belangrijke onderdelen van vormen.

Onderdelen concurrentieanalyse

Zonder het volgen van een heldere en duidelijke structuur is het niet altijd vanzelfsprekend correcte besluiten te nemen. Net daarom hanteren we volgende structuur bij UXMen: een stappenplan om een degelijke concurrentieanalyse uit te voeren.

Stap 1 – Opsomming eigen productportfolio

We maken een beschrijving van het eigen portfolio, waarin jouw organisatie actief is, op. Welke producten of diensten bied je aan?

Stap 2 – Identificeren van de concurrentie

Concurrenten zijn er in verschillende vormen. Zowel directe als indirecte kunnen een speler zijn. We creëren een volledig beeld door naar beide te kijken.

Directe concurrenten: organisaties die gelijkwaardige alternatieven aanbieden.
Indirecte concurrenten: organisaties die niet hetzelfde soort product of dienst aanbieden maar in dezelfde sector actief zijn.

Stap 3 – Keuze van de concurrenten

Moet er wel van elke concurrent een analyse gemaakt worden? Dit is een zeer tijdrovend proces, vaak met weinig meerwaarde. Het is beter om een aantal belangrijke concurrenten te selecteren en hun online gedrag te ontleden. De keuze van die concurrent(e­n) wordt samen met jou als klant besproken.

Stap 4 – Onderzoek de doelstellingen & strategie

Welke strategie volgen de concurrenten? Welke meerwaarde(n) spelen ze uit? Zijn de concurrenten agressief of passief? Waarom kiezen klanten voor hen?

We onderzoeken ook de manier waarop de concurrentie haar marketinginstrumenten inzet zodat we een betere strategie voor jou kunnen opmaken.

Stap 5 – SEO-analyse

Als laatste stap voeren we een SEO-analyse uit. We nemen een kijkje in de keuken van je concurrent(en). Op welke woorden scoren zij goed? Op welke woorden adverteren zij? Hoe zit het met hun vindbaarheid in zoekmachines?

Wanneer je een specifieke concurrent wil verslaan, is het van belang om hem tot in detail te analyseren. Hoe goed is zijn content? Hoeveel autoriteit heeft zijn website? Hoeveel links met welke waarde heeft deze concurrent? UXMen formuleert een antwoord op al deze pertinente vragen.

Strategisch onderzoeksrapport

Bij een concurrentieanalyse stellen we ons volgende vragen:

  • Hoe verschil jij van je directe concurrenten? Wat maakt jou zo uniek.
  • Welke online marketinginspanningen voert jouw concurrentie uit?
  • Welke doelstellingen wil je behalen?

Je krijgt een vergelijking van je online prestaties met die van gelijkaardige organisaties. Door kennis te nemen van de sterktes en zwaktes van je concurrent, kan je je positie in je sector verduidelijken en verstevigen.

Het resultaat nemen we, samen met de data en SEO-analyse, op in een strategisch rapport. Hierin trachten we een antwoord op bovenstaande vragen te formuleren zodat jouw digitale strategie die van je concurrenten kan overtreffen.