Webshop RAD

Een performante hoog converterende webshop naast 8 fysieke winkels. We onderzochten de huidige situatie en deden aanbevelingen naar UX-design toe. Bekijk het uiteindelijk resultaat in deze case.

Webshop RAD - UXMen Case

Over RAD

Met meer dan 300.000 actieve klanten en meer dan 45 gepassioneerde collega’s is RAD marktleider wat distributie en verkoop betreft van motorfiets accessoires en kledij. Met ruim 35 jaar ervaring in het vak zijn zij trots om zowel off- als online de beste prijs-kwaliteit producten te kunnen aanbieden.

Naast de online webshop, kan je ook terecht in 8 fysieke winkels in België (met ruim 2.000 m² aan shopplezier) en zijn ze leverancier aan honderden motorfietshandelaars in de BENELUX.

Briefing van de klant

RAD had nood aan een verfrissing van hun webshop, www.RAD.eu. De huidige webshop was niet geschikt voor mobiele schermen en het aankoopproces moest o.a. ook onder handen genomen worden. Het doel: RAD.eu een moderne look geven en het gebruiksgemak verbeteren om zo de conversies te verhogen.

Onderzoek (SXO)

We brachten de huidige situatie in kaart door een grondige data-analyse uit te voeren. Deze analyse kunnen we opsplitsen in:

Prestatieanalyse

Alvorens meteen te starten met het uitbouwen van het nieuwe e-commerce platform is het belangrijk om te leren van de huidige situatie. Waar zitten de sterktes van het platform en waar komen we drempels tegen? Om deze analyse uit te voeren, baseren we ons vooral op de bestaande data uit Google Analytics.

UX audit

Onze conclusies uit de prestatieanalyse onderbouwden we met gegevens uit Hotjar. Heatmaps, scrolldiepte en anonieme opnames hielpen ons om struikelblokken te identificeren en visueel te verduidelijken.

UX-design

We brachten de huidige situatie in kaart door een grondige data-analyse uit te voeren. Deze analyse kunnen we opsplitsen in:

Informatiearchitectuur (IA)

Na overleg van de resultaten uit het strategisch onderzoeksrapport, werkten we vervolgens een informatiearchitectuur uit. In deze informatiearchitectuur werd er rekening gehouden met de toptaken en customer journeys die we uit de analyses haalden. Deze zaken werden op de correcte plaats in de boomstructuur ondergebracht. Een boomstructuur die de gebruiker helpt doorheen de webshop te navigeren.

Prototype

Nadat de informatiearchitectuur werd goedgekeurd, konden we overgaan tot het uittekenen van de wireframes. Een visueel en interactief voorstel van hoe de geoptimaliseerde pagina’s er gingen uitzien. Dit gaf meteen een duidelijk en intuïtief gevoel zodat overleg met de klant concreter en verfijnder kon verlopen.

Design

Vervolgens werkten we de wireframes ook effectief uit in het webdesign. Een webdesign waarin we User eXperience hoog in het vaandel houden. Op basis van de stijlgids van RAD werkten we de belangrijkste pagina’s responsief uit, m.a.w. zowel voor desktop als voor mobiele schermen.

Zoekfunctie

Voor de mobielvriendelijke versie werkten we een zoekfilter uit die steeds in beeld staat. Zo kan je steeds je filters aanpassen zonder dat je naar boven of helemaal beneden moet scrollen. Snel en eenvoudig bij de hand, daar draait het bij gebruikerservaring/UX-design om.

Responsive front-end development

Als laatste stap zetten we het design om in code. Via HTML, CSS en Javascript bouwden we een responsive front-end uit, die RAD eenvoudig kon koppelen met zijn bestaande back-end.

Het resultaat

Het resultaat? Een tevreden klant met een fantastische webshop! Zo ontstond ook de lange termijn samenwerking. Ontdek het zelf, surf snel naar www.RAD.eu.