Toerisme Vlaanderen

Naar aanloop van de redesigns van de websites van Toerisme Vlaanderen en Kwaliteit Toerisme Vlaanderen, was het team van Toerisme Vlaanderen op zoek naar een partner die hen ondersteunt op het vlak van SEO. Voor deze expertise klopten ze aan bij UXMen.

Toerisme Vlaanderen - UXMen Case

SEO-adviesrapport

Een eerste, belangrijke stap was om alle betrokken personen te informeren en adviseren over hoe je een website online beter vindbaar maakt. Hiervoor werkten we een SEO-adviesrapport uit, waarin content- en technische SEO-tips opgelijst staan. Dit presenteerden we vervolgens aan het team van Toerisme Vlaanderen. Zo adviseerden we hen onder andere hoe je best omgaat met meerdere talen op een website, wat het belang is van een XML-sitemap, linkbuilding, page titles… en aan welke voorwaarden een websitetekst moet voldoen.

Keyword analyse

Een zoekwoorden analyse vormt de basis van alle verdere SEO-optimalisaties. Dat was dan ook de logische volgende stap in onze aanpak. Op basis van een uitgewerkte informatie-architectuur (IA), formuleerden we de meest geschikte zoekwoorden. Hierbij keken we niet alleen naar de pagina’s op het eerste niveau, maar ook de onderliggende pagina’s kregen specifieke zoekwoorden toegewezen.

We beperkten ons niet tot een oplijsting van zoekwoorden, maar we werkten deze volledig uit tot longtail keywords. Dat zijn trefwoordzinnen van meerdere zoekwoorden. Met longtail keywords kies je minder brede zoekwoorden, bv. subsidies voor KMO’s in de toeristische sector in plaats van subsidies. Doordat de keywords gespecificeerd worden, verhoog je de kwaliteit van de bezoekers.

Deze grondige keyword analyse werd doorgevoerd in twee talen, namelijk Nederlands en Engels.

SEO-vriendelijke URL-opbouw

De doordachte URL-opbouw is om verschillende redenen erg belangrijk voor SEO:

  • Een bot (een robot die je website scant, zoals een Googlebot) kan je website eenvoudig scannen
  • De websitebezoekers kan duidelijk zien waar hij/zij zich op de website bevindt

Niet enkel de structuur van URL’s is van belang, het is ook belangrijk dat hierin de nodige keywords vervat zitten.

De redesign-fase van de Toerisme Vlaanderen websites was het ideale moment om hun URL-structuur onder handen te nemen. Op basis van de IA en de keyword analyse, werkten we een tweetalige URL-structuur uit.

Samenwerken met Iris was een heel fijne ervaring. Straight to the point, met kennis van zaken op een aangename en professionele manier.

Ellen Verhelle - Communicatie Toerisme Vlaanderen

SEO-vriendelijke teksten

Om de copywriters van Toerisme Vlaanderen te begeleiden, maakten we een SEO cheat sheet op. Dat is een handig document dat de copywriters tijdens het schrijven van de teksten bij de hand kunnen houden. Het kan gezien worden als een checklist van belangrijke SEO-voorwaarden. Bv. hoe vaak keywords moeten voorkomen op pagina’s, hoe lang een meta description mag zijn, hoe lang een titel mag zijn...

Bovendien heeft de SEO-expert de eerste teksten van de copywriters SEO-gewijs beoordeeld. Alle feedback werd neergeschreven en gedeeld met de copywriters. Zo komen we samen tot SEO-vriendelijke webteksten.

Redirectplan

De huidige website heeft waardevolle opgebouwde SEO-waarde, die kan en moet meegenomen worden door het toepassen van 301-redirects. Een cruciaal onderdeel van het omzetten van een oude naar een nieuwe site is het opzetten van een redirectplan. Hiervoor maken wij een lijst met alle bestaande URL’s, met daaraan de nieuwe URL’s gekoppeld. Dit bestand wordt aangeleverd aan de developers van Toerisme Vlaanderen om te testen en te implementeren. Na het omzetten van de website, controleren de SEO-experts het verloop via de belangrijkse SEO-tool Google Search Console.

Resultaat

Samen met Toerisme Vlaanderen zorgden we dus voor een doordachte SEO-aanpak om de sites na redesign nóg beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google. We werkten hiervoor nauw samen met het team van Toerisme Vlaanderen met als einddoel dat ze hier ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.