Provincie West-Vlaanderen

Een co-marketing ondersteuning op wekelijkse basis waarin SEO-optimalisaties en het optimaliseren van de website centraal staan. Het beter vindbaar maken van de website en het inspelen op actuele vragen op basis van data-analyses. Lees de case.

Provincie West-Vlaanderen - UXMen Case

Over Provincie West-Vlaanderen

Met bijna 1.200.000 inwoners is West-Vlaanderen de 2de grootste Provincie van Vlaanderen. In oppervlakte zelfs de grootste. De enige provincie die aan de Noordzee ligt. Een bestuur die alle West-Vlamingen richting geeft en klaarstaat voor al hun antwoorden is dan ook een absolute noodzaak. Het provinciebestuur is gevestigd in de deelgemeente Sint-Andries in de stad Brugge en zetelt in het Provinciehuis Boeverbos. Zowel het bestuur als de medewerkers van de provincie zetelen hier om het reilen en zeilen van de provincie dagdagelijks te besturen.

Briefing van de klant

Vanuit Dienst Communicatie ontstond de nood om externe expertise in huis te halen omtrent SEO en websiteoptimalisaties in z’n geheel. Zo stelden we de co-marketing aanpak voor waarbij een digital expert in-house of op locatie op wekelijkse basis de klant bijstaat. Tijdens deze in-house samenwerkingen behandelen we allerlei vragen aangaande SEO-optimalisaties, websiteoptimalisaties, advies naar gebruikersgemak toe, ... maar bieden we ook ondersteuning bij het algehele beheer van de Drupal website. Zo zorgen we voor contentinput, -aanpassingen en -optimalisaties.

Websitebeheer en SEO-optimalisaties

Het beheer van de website en de SEO-optimalisaties lopen voor een deel hand in hand. Het toevoegen en optimaliseren van inhoudelijke teksten gaat steeds gepaard met een SEO-insteek. Worden er voldoende keywords gebruikt? Is het duidelijk wat er van de bezoeker verwacht wordt? Voldoet de website niet alleen inhoudelijk maar ook technisch aan alle vereisten?

Al deze inspanning zijn natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan alle medewerkers van de provincie die zich inzetten om content op de website te plaatsen. Een klein leger aan webredacteurs die door middel van tips van onze expert Google-friendly informatie online plaatsen. Het beheren van de website gaat daardoor niet alleen over optimalisaties en aanpassingen aan de site, maar ook het delen van informatie en het aanleren van the digital way zijn belangrijke elementen in deze samenwerking.

De praktische kennis en inbreng vormden een meerwaarde. Bovendien: correcte afspraken, een professionele maar toegankelijke aanpak, flexibel inzetbaar… Provincie West-Vlaanderen was zeer tevreden over de samenwerking met UXMen.

Jan Leplae - Dienst Communicatie

Data-analyses

Voor het optimaliseren van websites beginnen we graag met een data- en SEO-analyse die meer inzicht geeft in de huidige situatie en die meteen ook verbeterpunten aangeeft. Een taak die we tijdens de samenwerking regelmatig herhalen om de website voortdurend te verbeteren. Zeker omwille van het gigantisch aanbod aan informatie die op deze website terug te vinden is.

Het spreekt voor zich dat een van de belangrijkste onderdelen analyses zijn van wat de gebruiker juist zoekt op de website. Enkel zo kunnen we steeds de meest gezochte en relevante informatie naar voor schuiven zodat de lezer een korte -en dus ook gebruiksvriendelijke- relevante zoektocht geniet. Daarnaast is ook het technische aspect van de website van belang: voldoet deze aan de eisen van Google? Het herhaaldelijk en continu optimaliseren van SEO-factoren die ervoor zorgen dat de website beter vindbaar is in de zoekmachines. Zo realiseerden we sinds de eerste samenwerking reeds een stijging van gemiddeld 10% in de zichtbaarheid op zoekmachines.

Data monitoring

Als je zoveel pagina’s en informatie aanbiedt, is er ook heel wat data die kan bekeken en geanalyseerd worden. Om zowel leidinggevenden en webredacteurs meer inzichten in de cijfers te geven, maakten we een Google Data Studio dashboard op om de belangrijkste inzichten in een oogopslag te kunnen lezen en interpreteren. Hierin bundelden we onder andere de data uit Google Analytics en Google Search Console. Daarnaast stelden we een Google Tag Manager account in om ook custom events zoals formulierinzendingen, nieuwsbriefinschrijvingen, klikken op e-mailadressen, … te kunnen opvolgen.

Resultaat

Door nauw samen te werken met de medewerkers van de Provincie West-Vlaanderen zorgen we voor een doordachte SEO-aanpak om de website nog beter vindbaar te maken in zoekmachines. Daarnaast vormen analyses ook de basis om het gebruikersgemak van de bezoeker te verbeteren. Doordat we in-house werken is niet enkel het uitvoeren van onze expertise van toepassing, maar zorgen we ook voor learnings zodat de klant er zelf meer en beter mee aan de slag kan gaan.