Oxfam België

Bij UXMen starten we steeds van een doordachte strategie om deze te vertalen naar een op maat gemaakte digitale toepassing. Dit is dan ook de aanpak die we hebben gehanteerd bij Oxfam om de transitie naar een samenhangend en wervend verhaal te begeleiden. Een sterke basis leggen door een content strategische denkoefening uit te voeren was hierbij dan ook het logische startpunt. Bij dit iteratief proces, waar we samen met Oxfam wereldwinkels en Oxfam Solidariteit de koppen bij elkaar staken, ontwikkelde we sterke concepten die steeds een gepast antwoord boden op de noden.

Oxfam België - UXMen Case

Strategische integratie van verschillende vzw’s

Oxfam bestond vroeger uit meerdere vzw’s:

  • Oxfam-Solidariteit: Focus op humanitaire projecten, beleidswerk, petities en donaties.
  • Oxfam-Wereldwinkels: Focus op eerlijke handel en beleidswerk. Dit uit zich in een breed wereldwinkelnetwerk dat wordt ondersteund door vrijwilligers
  • Oxfam Wereldwinkels: De brick-and-mortarwinkel in de straat, waar je ook bestellingen kan plaatsen om op te halen in de winkel
  • Oxfam Shop: De wereldwinkels via online shops.
  • Oxfam Fair Trade: Eigen merk met een commerciële en B2B-inslag

UX-design en contentstrategie

Elke vzw heeft zijn eigen doelgroep. Dat bleek ook uit ons toptakenonderzoek. En toch adviseerden we om de websites te integreren tot een enkel platform: de nieuwe ‘Oxfam wereld’ België. Op deze hub omarmen we alle bezoekers van Oxfam België. Met een juist evenwicht in de informatiearchitectuur en met focus op de toptaken, kan een gebruiker gericht zijn taak vervullen en tegelijk nieuwe facetten van Oxfam ontdekken.

Op vlak van SEO heeft dit trouwens een groot voordeel. Het verkeer wordt gebundeld naar 1 domein. Daardoor verhogen we de domeinauthoriteit, een gunstig effect op de organische ranking van zoekmachines.

Design van een gecentraliseerd platform

Om Oxfam tegemoet te komen, werkten we meteen aan volwaardige ontworpen prototypes, niet met wireframes. We werkten met de juiste content op de juiste plaats, om de grijze zone tussen ideeën en het uiteindelijk resultaat te dichten.

Tijdens het designproces merkten we dat Oxfam Fair Trade een eigen platform nodig had. De intentie van die doelgroep was niet 1 op 1 te rijmen met het centrale platform. Om de connectie toch concreet te maken, kregen Fair Trade en de online shops in de topnavigatie een duidelijke knop.

Over de overige vzw’s heen konden we een driedelige structuur bereiken.

  • Wij zijn Oxfam: Thema’s waarvoor Oxfam zich inzet
  • Doe mee: Een activerend luik
  • Winkels: Informatie over de Oxfam-winkels en hun producten.

Ook al mondde dit uit in een meganavigatie met vele kleine submenu’s, slaagden onze designers erin om rust te brengen in de navigatie.

UXMen slaagde erin om de diverse noden van onze organisatie in een nieuw, fris ontwerp te gieten. Het was geen eenvoudig project, uitgestrekt over een lange periode. Maar de samenwerking was steeds transparant en constructief. Ze werken oplossingsgericht en leveren kwalitatief werk, binnen de mogelijkheden van onze organisatie. Kortom: een fijne samenwerking.

Yasmine Mertens | Diensthoofd Communicatie Oxfam België

s

Testen, testen, testen

Templates werden gemaakt die voor livegang uitgebreid werden getest. Een UX’er doet uiteraard meer dan gewoon designen, en is ook getraind in het modereren van gebruikerstesten. We bepaalden drie aparte doelgroepen die elk getest werden:

  • Campaigner, personen die petities tekenen
  • Klanten en winkelbezoekers
  • Schenker

Een van de belangrijke elementen die we uitvoerig testen, was de digitale weg tussen Fair Trade en Oxfam België. Is die weg duidelijk aangegeven? Lopen de gebruikers niet verdwaald, ergens in niemandsland? De oplossing vonden we in de topnavigatie.

Tijdens het testen vonden vele gebruikers niet wat ze zochten op de kaart. Daarom plaatsten we winkels, tweedehandswinkels en kledingcontainers allemaal op een enkele map.

Ontwikkeling en marketing

De ontwikkeling van het platform vertrouwden we toe aan onze partner Calibrate. Meten is weten: ook na livegang is een nieuwe website enerzijds een work in progress die technisch nog verder wordt verfijnd, en anderzijds een marketingkanaal om meer business te genereren. We zien het einde van Universal Analytics al aan de horizon. Daarom heeft Ambitious de basis om het hele ecosysteem van Oxfam klaar te stomen voor GA4 op poten gezet en heldere dashboards vormgegeven.