
Tips voor een doeltreffende FAQ-pagina
FAQ staat voor “Frequently Asked Questions” en is een onderdeel van een webplatform waar de meest gestelde vragen van gebruikers worden beantwoord.
Renault, Kinepolis, Zalando, Suzuki, Mediamarkt ... allemaal maken ze in hun designs op één of andere manier gebruik van sliders of carrousels. Terwijl UX-designers scheel kijken als ze nog maar een glimp opvangen van een slider. En toch, dat zijn geen kleine spelers. Zo catastrofaal voor je UX kan het dan toch niet zijn?
We geven het wel toe: er zijn verschillende manieren om sliders of carrousels te gebruiken. En zowel de doelstellingen als de invulling ervan kunnen sterk verschillen. Toch vormen ze vaker wel dan niet een gevaar voor je website en voor mogelijke conversies.
Een slider of carroussel is een verzameling van enkele afbeeldingen of banners op je website die om de beurt getoond worden. Vaak kunnen gebruikers zelf door deze afbeeldingen klikken of scrollen maar meestal wisselen de afbeeldingen na verloop van tijd automatisch.
Binnen de bredere UX-community hebben sliders en carrousels echter geen al te beste reputatie opgebouwd en dat is deels ook terecht. Ze kunnen heel storend zijn in het design van je website (zeker wanneer ze automatisch roteren), hebben gemiddeld een lage click-trough rate en brengen toegankelijkheidsproblemen met zich mee. Interageert de gebruiker er toch mee, dan blijft het vaak bij wat vluchtig scrollen. Gebruikers hebben er meestal geen baat bij en proberen ze soms zelfs actief te vermijden. Carroussels bekleden grote stukken van het schermoppervlak en worden door gebruikers geassocieerd met advertenties omdat ze geregeld promotionele content uitlichten, in plaats van informatieve content.
Sliders en carrousels dienen om de gebruiker meer content voor te schotelen maar in de praktijk merken we dat deze vooral vermeden worden. Als gebruikers al klikken, is dit meestal op de eerste slide. Bij een studie van de Notre Dame University naar het gebruik van sliders werd een click-trough rate gemeten van amper 1% en hieruit bleek dat 84% van die clicks gebeurden op de eerste slide. Andere relevante studies tonen zeer gelijkaardige resultaten. Het illustreert de inefficiëntie van sliders.
Wanneer een carrousel vier afbeeldingen heeft die elk om de drie seconden wisselen, willen we eigenlijk dat een bezoeker twaalf seconden lang aandachtig naar een bepaald deel van je site kijkt. Wat een utopie!
Je stelt je als aandachtige lezer de vraag waarom sliders dan überhaupt bestaan, laat staan zo frequent gebruikt worden. Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag.
Zo vinden (non-UX-)designers ze vaak gewoon mooi of proberen ze met sliders de website interessant en dynamisch te maken. In ieder geval werken bedrijven en organisaties nog al te vaak vanuit hun eigen perspectief in plaats van dat van de eindgebruiker. Wat de designer of management voor ogen had, is niet noodzakelijk wat de klant wil.
Zoals vaker hangt het allemaal af hoe je het zelf invult. Het probleem ligt dan ook deels in de manier waarop ze gebruikt worden. Ongestructureerde slides met verschillende promotionele boodschappen leiden zelden tot conversies maar een gebruiksvriendelijke carroussel met informatieve slides rond één boodschap of onderwerp (bv. verschillende foto’s van één product) is in sommige gevallen dan weer wel een aanwinst.
Voorbeeld bij onze klant Winsol:
Wanneer je dus toch kiest om sliders op je site te zetten, hou je dan zeker aan volgende tips:
FAQ staat voor “Frequently Asked Questions” en is een onderdeel van een webplatform waar de meest gestelde vragen van gebruikers worden beantwoord.
In de wereld van UX-design is het essentieel om rekening te houden met webtoegankelijkheid, en de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn daarbij van onschatbare waarde.
Gebruikersonderzoek is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces voor het ontwikkelen van digitale platformen. Door inzicht te krijgen in de behoeften, doelen, gedragingen en voorkeuren van gebruikers, kunnen designers en ontwikkelaars betere ervaringen creëren die aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.
Iedereen die ooit Hansje en Grietje voorgelezen kreeg als kind hoeven we alvast niet meer te overtuigen van het nut van broodkruimels of breadcrumbs. Je leven redden gaan ze in real-life wellicht niet doen, maar je website verbeteren doen ze zeker!