10.10.2018

MeasureCamp Brussel

MeasureCamp, the unconference. De conferentie waar je op inschrijft zonder dat de besproken onderwerpen op voorhand worden vastgelegd. Een hoop slimme koppen bijeen die vragen en kennis doorgeven. Het belangrijkste ingrediënt van deze mix? Durf.

The unconference

Als je je de vraag stelt: dus, je gaat naar een conferentie waarbij de onderwerpen niet vastleggen? Ja, klopt. Wat ik zeker wist, was dat het sowieso over Digital Marketing, Google Analytics, Google Tag Manager, … zou gaan. Maar welke specifieke vragen zouden opborrelen, is op voorhand een vraagteken. Toch, is het absoluut de moeite waard.

Het belangrijkste ingrediënt van deze bijeenkomst is durf. Je moet durven vragen stellen. Enkel zo maak je het voor jezelf een leerrijke ervaring. De bedoeling van MeasureCamp is om kennis te delen. Iedereen die inschrijft, mag dan ook zijn/haar eigen kennis delen. Heb je een probleem opgelost en wil je dat met anderen delen? Zeker doen! Heb je een probleem dat je in je eentje niet opgelost krijgt? Start dan een discussie.

Wat haalden wij eruit?

We gingen met twee op stap. Voor ons was het de eerste keer dat we deelnamen aan een MeasureCamp. We hadden dus niet echt iets voorbereid en we hadden geen idee wat te verwachten.

Ik som even de belangrijkste leerpunten op die we van deze conferentie hebben onthouden. Uiteraard geven we onze ongezouten mening ook mee.

  • Display advertising is een no-go
    Oké, display of banner advertising is niet meteen gericht op het behalen van conversies. Het is daarom vaak een kost die je, net zoals bij print-media, niet meteen kan koppelen aan een opbrengst. Toch geloven wij dat banners je merkbekendheid en herkenbaarheid kunnen vergroten. Belangrijk is om steeds goede targeting in te stellen en je advertenties op te volgen. Daarboven zet je best niet enkel in op Display, maar gebruik je best een multi-aanpak zodanig dat al je marketinginspanningen elkaar kunnen versterken.   
     
  • Er bestaan nog bedrijven die niet in data geloven
    Uiteraard kregen we ook mee hoe je als data-analist of digital marketeer dit kan verdedigen. Maar eerlijk, een bedrijf dat geld investeert in eender welke marketinginspanning MOET toch geloven in data? Wens je dan niet te weten wat die kosten opbrengen? Oké, als je nog geen Google Analytics op je website hebt geïnstalleerd, is het hoog tijd dat je contact met ons opneemt. Wij helpen je graag om meer inzicht in je opbrengsten te creëren.
     
  • Behandel content als e-commerce
    Inhoud dat je schrijft om op je blog of op je website te plaatsen, kan je opvolgen door dit als een soort van webshop te behandelen. Je gaat in feite de stappen van een aankoopproces vertalen naar de stappen die gebruikers moeten doorgaan bij het lezen van je blog of artikel.

    Iets concreter? Oké, ik geef een voorbeeld. Stel je hebt een artikel geschreven en online gepubliceerd. Je wilt weten of mensen je artikel lezen, hoever ze geraakt zijn en of ze misschien contact met je opnamen na het lezen. Als ik dat vertaal naar e-commerce termen krijg je het volgende:

  • E-commerce term Content marketing
    Artikel kiezen Blog openen
    Artikel in winkelmand plaatsen Blog lezen
    Artikel aankopen Contact opnemen

    Hoe we dat instellen? We gebruiken daar custom tracking a.d.h.v. Google Tag Manager voor. De resultaten kan je in Google Analytics of in Google Data Studio aflezen. We meten hoe ver mensen scrollen en hoelang ze op de pagina blijven. Uiteraard meten we ook of ze op een bepaalde knop klikken of ze een contactformulier invullen.

Wij hebben alleszins een leerrijke zaterdag gehad. We gaan je niet vervelen met de meer technische aspecten die we leerden, maar ook dat is zeker aan bod gekomen. Wij zijn weer een beetje slimmer, zodat we steeds betere service kunnen aanbieden.

Lees ook