Best practices
Branding en locatie van je navigatiebalk
Aan de basis van een heldere navigatie ligt de navigatiebalk. Die fungeert als een fundament voor je structuur. En als er een één ding is dat een fundering best doet, is halsstarrig consequent blijven.
Een navigatiebalk ziet er nagenoeg op elke pagina hetzelfde uit. Soms voegen we een grafisch element of een status aan een knop toe die weergeeft op welke pagina de gebruiker zich bevindt. Daarmee duiden we de active state aan. Zo weet een gebruiker op elke pagina hoe verder te navigeren of terug. Wij als UX’ers gaan pagina’s dus zo ontwerpen dat de consequentie van de navigatiebalk niet wordt gebroken.
Dit speelt ook bij responsive webdesign een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan het typische hamburgermenu dat je steevast ziet terugkomen op mobiele sites. Als er hamburgers in het spel zijn, zoeken we liefst niet te lang. Die blijft idealiter consistent op dezelfde plaats staan.
Concrete beschrijvingen en voldoende ruimte
In een hectische wereld streven we als mensheid rust en helderheid na. In dat opzicht zijn er twee factoren in een navigatiebalk: Scanbaarheid en leesbaarheid. Beide streef je na door zowel in te zetten op heldere copy als design. Met voldoende ruimte tussen stukken tekst die bij elkaar hoort en contrast voor leesbaarheid. De WCAG geldt dus evengoed voor navigatie, niet enkel page-design. Ook die WCAG zijn aan verandering onderhevig, dus onze UX’ers volgen regelmatig opnieuw een opleiding.
Laten we dit eens staven met een voorbeeld: In een navigatiebalk van een doe-het-zelver staat ‘onze oplossingen’ en daarnaast ‘onze diensten’ en dan nog eens ‘onze producten.’ Terwijl jij gewoonweg een boormachine zoekt. Wees dus duidelijk in je bewoordingen en spreek bijvoorbeeld alleen over producten of gamma.
Overweldigen is niet geweldig
Je kan ze misschien zo voor de geest halen: die websites met honderden links op hun homepage. Ons doen ze altijd denken aan de 90’s, toen internet en websites nog in hun kinderschoenen stonden. Laten wie die honderden links dus maar achterwege laten. Die zijn aan de ene kant een horror voor navigatie, en aan de andere kant rampzalig voor je imago: je wil toch niet oubollig overkomen?
Honderd lijkt immens veel, maar zelfs acht elementen kan te veel zijn. Dat komt omdat het kortetermijngeheugen maar zeven zaken kan opslaan. Die achtste navigatielink? Die zijn je bezoekers al vergeten nog voor ze op een link klikken.
CTA’s op slimme plaatsen
We spelen het slim. Een conversiegerichte website heeft baat bij doordachte CTA’s. En waarom niet op je navigatiebalk? Hét element dat op elke pagina terugkomt en consistent is doorheen je website. Dat hoeft zeker niet al te commercieel aan te voelen. Kijk maar eens bij Winsol waar we de de knoppen ‘Verkooppunten’ en ‘Gratis offerte’ helemaal rechts hebben geplaatst.
Of zet extra CTA’s in de dropdown!