Voor wie niet volledig op de hoogte is waarom, geven we je graag een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen die ons leiden tot de analytics situatie van vandaag.
Einde Privacy Shield
16 juli 2020
Het CJEU (Court of Justice European Union) heeft beslist in een press release dat de cloud services van de Verenigde Staten niet voldoen aan de GDPR- standaarden en veiligheidsregels om Europese data te bewaren. Hierdoor vervalt ook de geldigheid van het EU-VS privacy shield.
Bedrijven zouden moeten overschakelen naar een Europese service om de persoonlijke data van hun klanten te bewaren en verwerken. Voor bedrijven die dit niet doen, zouden ze in hun privacy policy moeten vermelden dat hun data naar de VS verstuurd wordt en dat het daar onder minder strikte omstandigheden verwerkt wordt. Ook riskeren ze hier de welgekende boete van 4% omzet of tot 20 miljoen euro.
Dit gaat trouwens over alle cloud services en diensten en niet over Google Analytics alleen. Tot op heden werd deze wetgeving in realiteit weinig of niet opgevolgd. Ook omdat vele bedrijven niet op de hoogte zijn hiervan.
Google Analytics illegaal in Oostenrijk
13 januari 2022
De Oostenrijkse Privacy Commissie (officieel “Datenschutzbehörde”) heeft beslist dat het gebruik van Google Analytics illegaal is in Oostenrijk. Ook hier riskeren bedrijven nog steeds de monsterboete, maar tot op heden werden nog geen boetes uitgeschreven.
Google Analytics illegaal in Frankrijk
10 februari 2022
Ook de Franse Privacy Commissie (officieel CNIL - Commission nationale de l’informatique et des libertés) heeft beslist dat het gebruik van Google Analytics niet voldoet aan de GDPR maatregelingen van de EU. Er zijn reeds berichten dat CNIL websites heeft aanbevolen om het gebruik van Google Analytics stop te zetten en eventueel veilige alternatieven op te zetten.
Wat betekenen de beslissingen van Oostenrijk en Frankrijk voor de rest van Europa?
Alhoewel deze beslissingen eigen zijn aan Oostenrijk en Frankrijk, werd de situatie werd wel besproken samen met de privacy commissies van de andere EU-staten. Het is volgens sommigen dan ook een kwestie van tijd wanneer de andere landen een soortgelijke beslissing zullen nemen.