Hoe toegankelijk (WCAG) is mijn website?
Met de toegankelijkheid van een website wordt bedoeld dat er vrijwel geen obstakels zijn bij het gebruik van de website. Denk aan optimalisaties voor mensen met een beperking, blinden, slechthorenden, … De EU-richtlijnen stellen dat vanaf 23 september 2020 audio- en videocontent dat vooraf opgenomen (niet live) is, voor iedereen toegankelijk moet zijn zodra deze gepubliceerd worden.
Je website is dus begrijpelijk en bedienbaar voor iedere gebruiker. Van millennials die opgroeiden met swipe, like & share tot ouderen of mensen met een beperking. De EU-richtlijnen vind je terug in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Helaas zijn deze richtlijnen ironisch genoeg allesbehalve toegankelijk te noemen voor de gewone communicatieverantwoordelijke, webmaster of site-eigenaar.
In plaats daarvan geven wij enkele tips om veelvoorkomende toegankelijkheidsproblemen op te sporen. Dit is alvast een startpunt. Om zeker te zijn dat je aan zo veel mogelijk eisen voldoet, kan je een best een specialist ter zake inschakelen. Enkele gebruikelijke toegankelijkheidsproblemen:
- Hebben alle animaties een tekstueel alternatief?
- Zijn video’s ondertiteld?
- Is de tekststructuur consequent met de nodige titels en tussentitels?
- Is er voldoende contrast op webpagina's en bij beeldmateriaal?
- Beschikken de aanklikbare elementen over een duidelijke beschrijving?
- Zijn alle pdf’s op de website toegankelijk?
- Kan je bewegende onderdelen stopzetten?
- Als je een fout maakt bij het invullen van een formulier, is er dan tekstuele hulp?
Deze toegankelijkheidsproblemen kan je gemakkelijk manueel opsporen. Je doet een handmatige controle op je website. In een volgende fase verifieer je jouw bevindingen met een automatische tool. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd zag. Een automatische tool die je hierbij kan helpen is bijvoorbeeld Screaming Frog . Deze tool is gratis en geeft een overzicht van al je paginatitels, ontbrekende alt-teksten bij afbeeldingen, … Niet enkel de toegankelijkheid van je website vergroot, maar ook je SEO-score is afhankelijk van deze technische optimalisaties.